Avatud :





Raamatukogu on SULETUD.

Saturday, October 1, 2016

Herman Sergo 105


Herman Sergo 105

1.oktoober 1911 Jausa, Käina vald – 28. september 1989 Tallinn

Teosed:

Romaanid

"Põgenike laev"

"Näkimadalad" I–III (1984)

"Randröövel" (1988)

"Rukkirahu" (1988)

"Kodusadam" (1982)

"Pinnavirvendus ja põhjalained" (1962)

"Kajakalaid" (1963)

"Meri kutsub"(1960)

 

Jutukogud

"Lootsitoa jutud" (1965)

"Kauge tule kuma" (1975)

"Kui ma alles noor veel olin" (1980)

 

Mälestusteraamat

"Viis aastat võõra nime all"


„Näkimadalad” käsitleb Hiiumaa rootslaste elu ja saatust 18. sajandil. Eesti minekuga Vene impeeriumi koosseisu püüab aadel ka eestirootslased pärisorjastada, millega aga viimased ei lepi ning hakkavad oma õigust taga ajama. Romaani sündmustikku kannavad peamiselt kolm noort randlast, kelle elu ja saatuse kaudu loob autor võimsa pildi meie kadunud naaberrahva eluviisist ja kommetest.

Romaani põhjal telemängufilm 1987-88.

“Randröövli“,  „Näkimadalate” jätkuna kavandatud, kuid iseseisvaks teoseks kujunenud romaani keskne tegelane kammerhärra parun Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternberg oli kõrgaadlik, tark ja õppinud mees, osav, ehkki riukaline ärimees. Oma pärisorjade arvates äkiline, aga sugugi mitte kõige sandim härra. Teisalt aga Hiiu vandiraiujate peamees, kes karidele sõitnud laevade röövpäästmisega hiigelvaranduse kokku ajas ning mõrvas süüdimõistetuna oma elupäevad Siberis lõpetas.
Kirjaniku nägemust kipper Malmi mõrvani viinud sündmustest, saatuslikust vaenust parun Ungrern-Sternbergi ja krahv Johann Stenbocki vahel ilmestavad ehedad omaaegsed kohtumaterjalid.

„Vihavald“ Romaani peategelaseks on muhulaste viimase vanema Villimeele poeg, laevavanem Vihavald, Hiiumaa hõimu põhi, kelle juhtimisel asub salkkond noori Saare- ja Muhumaa mehi endale uut elukohta otsima ning leiavad selle Soomest.

No comments:

Post a Comment